Omedvetna morgnar

2009-10-30 @ 09:44:01 Permalink Diary Kommentarer (4) Trackbacks ()




Morgonen är för mig den svagaste punkten. Här är jag som klenast och absolut mest omedveten och sjuk. Innan jag ens har vaknat riktigt kan mitt ego fullständigt mörda mig med negativa tankar, kvarklingande mardrömmar och rester av mental sörja. Jag kan nästan vara som ett värnlöst barn som bara blir fullständigt överfallen av skit.

Allt kan kännas hopplöst, det gör ont i kroppen, ont i själen, ont i öronen av minsta lilla ljud. Ont i ögonen av minsta lilla ljus. Golvet är iskallt, världen är ond, tom min man är faktiskt ond. Världen är emot mig, jobbet är en listig konspiration instiftad enbart för att tvinga mig att gå upp på morgonen.

Ibland tänker jag - det här kan bara inte vara sant, det kan inte vara så grymt att jag ska behöva vakna nu!

:) :) :)

Vad måste jag göra? SNABBT KOPPLA UPP MIG! :) För att jag ska ha en chans måste jag konsekvent och ödmjukt ha vissa rutiner i mitt liv - i synnerhet på morgonen. Ju snabbare jag slänger iväg några ord:

Jag överlämnar mig till dig
för att du ska forma mig och göra med mig som du vill
Befria mig från mitt egos slaveri så att jag bättre kan utföra din vilja
Befria mig från mina svårigheter så att segern över dem
kan bära vittnesbörd till dem jag vill hjälpa
om din kraft, din kärlek och ditt sätt att leva
må jag för alltid handla enligt din vilja



AA:s underbara tredjestegsbön som rymmer så mycket sanning och överlämnande. Så mycket befrielse från mig själv. Så mycket närvaro och medvetenhet.

Påminner mig om att släppa taget. Jag behöver inte älta mina mardrömmar, de är inte sanna. Jag behöver inte identifiera mig med känsloattacken på morgonen. Behöver inte frossa i den, låta den suga ner mig i ett tillstånd där jag tänker/ analyserar/ känner sönder VARFÖR jag känner som jag gör. Jag kommer ju aldrig att komma på ett svar på en föreställning som jag har på morgonen som ändå inte innehåller någon verklighet.

Ju snabbare jag kan koppla upp mig på Närvaron, be en liten bön, läsa en text ur dagliga reflektioner och släppa taget, ju snabbare får jag också kliva ur det dåliga måendet/ vansinnet som jag håller på med på morgonen och som förr i tiden dessutom tilläts förstöra hela min dag.

Det är en av gåvorna jag har fått genom AA och den högre kraften som vissa kallar Gud. Jag lär mig successivt att slippa frossa i karaktärsdefekter som självömkan, självcentrering, själviskhet, självrådighet och högmod. Jag har en lösning som hjälper mig vidare.

Så!

Ge mig sinnesro
att acceptera det jag inte kan förändra
mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden!

*gnuggar mig yrvaket i ögonen och sveper bort illusionen*

Sista dagen på jobbet - under en tid.

2009-10-29 @ 15:43:14 Permalink Diary Kommentarer (0) Trackbacks ()



Nu ska jag alldeles strax gå hem på mammaledighet och jag har knytit ihop säcken på jobbet och allt känns bra.

Lite konstigt förstås, okänt! Men jag känner mig väldigt lugn och lycklig. Det känns som om alla andra är bra mycket mer oroliga för allt än vad jag själv är. Alla har så mycket åsikter och idéer om hur det ska bli när jag blir mammaledig, om hur det är att bli förälder och sist men inte minst vilket kön barnet kommer att få. Det är fantastiskt att alla vet allt om hur det kommer att bli så att jag inte behöver tänka på det själv. ;)

Det absolut roligaste är när andra människor säger - försök att ställa in dig på det absolut värsta så att du är förberedd!

Men herregud så korkat! Varför ska jag göra det? Jag har ju ingen aning om vad som komma skall och ingen annan heller. Jag har ingen kristallkula, ingen annan heller. Och om det nu blir ett helvete på jorden så vore det väl vansinnigt puckat att lida hela vägen fram tills dess också genom att oroa sig för det. Nä skärpning! :) Däremot VET jag, att jag som vanligt kommer att ta en dag i taget, en sak i taget och att jag vill ha det här barnet. Alltihop är ett mirakel och en gåva. Så är det bara. Det ÄR. :) Min målbild är Mamma Mu.

Det är spännande idag - det vet jag.

Ska gå hem nu.

Min andliga resa

2009-10-28 @ 11:48:21 Permalink Andlighet Kommentarer (5) Trackbacks ()

Jag skulle försöka förklara en jättesvår fråga som jag fick av en anhörig i morse som handlade om att kunna se Gud. Hon hade sett ett inslag på youtube; (Papaji - Show me God.)

Jag hade en kvart på mig att försöka förklara ett oförklarbart ämne som är skitenkelt och jättesvårt. Som egentligen inte går att beskriva i ord, men som ändå går att peka i riktning mot.

Jag skrev ned hur jag har hållt på i mitt sökande. Jag är nyfiken på hur andra har gjort! Tolle Eckhart, Tibetanska Livs- och dödsboken, Bahagavad Ghita, Stora boken AA och min andliga lärare har inspirerat mig hittills. Jag har förstås inte kommit på någonting själv utan är helt och hållet i klorna på vad så många andra innan mig redan har kommit till insikt om. :)





Studierna

  • Började med att studera hindret, vilket är det stora mänskliga egot. Studerade dess väsen, hur det fungerar, vad det bidrar med i mitt liv.
  • Studera sedan det manifesterade och bedömde ”verklighetsgraden” i det. Hur säker är formen, hur beständig är den? Läste kvantfysik! Består världen i första hand av form eller i första hand av ”space”? Testade mina uppfattningar!
  • Studerade tankar och känslor såsom former/ materia istället för som sanningar om verkligheten. Identifierade illusionen i dem.
  • Studerade tiden. Lärde mig att skilja mellan klocktid och psykologisk tid. Studerade hur träden och djuren gör, vilken tidsuppfattning har dem? Är de mindre verkliga än jag?
  • Studerade olika ”portar” till det omanifesterade/ sanningen/ Gud/ universum/ Det/ tystnaden/ friden etc.
  • Gjorde upp med mitt gudsbegrepp. Kom fram till att om den mentala bilden av GUD hindrade mig från att tro/ veta – så var det bara att släppa den och börja om på noll! Jag sökte ett tag i kyrkan och i kristendomen, men hittade inte min Gud där. Insåg att jag kan tillhöra en religion eller låta bli. Jag är fullständigt fri i att välja vad Gud är. Det struntar Gud i.  Det är bara människor som tycker sånt är viktigt.
  • Studerade vad som menas med att ”dö innan man har dött” – Tibetanska livs och dödsboken.
  • Studerade Bahagvad Gita för att se min roll på ett arbete. (tips från min andlige vägledare)

Acceptansen

  • Accepterade att mitt ego var hindret.  Lät det komma och gå utan att döma det. Accepterade mina mänskliga villkor, men slutade gradvis identifiera mig med dem. Jag ÄR inte mitt ego.
  • Accepterade att det som jag uppfattat som verkligheten hittills inte alls behöver vara sant. Det är bara min uppfattning! Inget mer! Accepterade att varken jag eller mänskligheten sitter på någon sanning, människan är INTE Gud. Världen är istället möjligheter i ett så fantastiskt invecklat mönster, att det bara KAN finnas en förklaring till hur detta så perfekt samspelar. Kalla det Gud eller något annat som passar dig.
  • Accepterade att mina känslor och tankar inte är sanningen. De är bara former som allt annat. Lät dem komma och gå, men identifierade mig inte med dem. Kom till insikt om att jag ÄR oavsett dem. Såg istället mig själv som betraktaren av mina känslor och tankar. De är varken bra eller dåliga – de bara är. Jag är människa.
  • Accepterade att det inte finns någon verklighet i det förflutna eller i framtiden. Det finns bara här och nu. Jag kan inte uträtta något varken igår eller imorgon just nu. Bara just nu, kan jag välja att vara närvarande. Försöker sluta göra misstaget att döma den nuvarande situationen som bra eller dålig, sluta göra motstånd mot den. Jag kan göra det, men det är vansinnigt. Den ÄR ju ändå och ingår i något mycket större än mig! (Eckhart Tolle förstås)
  • Accepterade att mitt ego protesterade högljutt och kraftfullt mot allt det här. Ju mer närvarande i nuet jag blev, ju mer fri jag blev från mitt ego och ju närmare jag kom sanningen, desto knepigare tankar serverade egot mig  Lyssnade på min andlige vägledare som sa -  Se det som andligt smicker! 

Vardagen

  • Strävade efter att praktisera mitt nyfunna medvetande och min närvaro i alla situationer i mitt liv. Gör det löpande.
  • Återförde/ återför mig själv envist till nuet och insåg/ inser att jag inte har/hade några problem, bara livssituationer. Lämnade över mina beslut till en högre kraft, rannsakade mitt ego och mina motiv. Handlade om det behövdes. (absolut! klurade på hur fasen jag skulle veta när det behövdes eller inte – det var helt ok. Accepterade att det var så, jag är ju människa.)
  • Tränade min självkänsla – tänkte på att jag var/ är fullkomlig och komplett som människa genom att jag är skapad av Gud. Inte speciellare än någon annan, men lika unik som allt annat och därmed oerhört värdefull.
  • Genomskådade/ genomskådar löpande illusionerna av tid, känslor, tankar.
  • När vansinne/ motstånd rådde/ råder i mig – såg det som andliga lektioner och möjligheter till utveckling!
  • Mediterade och började be till något - starkare än mig själv räcker bra. Jag behöver inte definiera det. 

Den springande punkten

  • Till slut hamnade jag vid en punkt där jag trodde att jag skulle bli galen/ vansinnig. Vilket ligger precis på gränsen till upplysning fick jag veta av min andlige vägledare. Accepterade alla galna protester från egot som kom i form av vansinniga idéer och krumsprång, som ett än mer andligt smicker. Förstod precis en munk som sa - Att för guds skull om du är nöjd med din dröm om livet och finner tillfredställese i den - sök för guds skull inte andligt. Det är smärtsamt och gör ont!

    Min andlige vägledare lugnade mig. Tvivlet protesterade ilsket och kraftfullt!
  • Insåg att jag inte kunde BLI upplyst, eller finna Gud på det sättet som jag trodde. Inte senare, i framtiden. Inte när jag hade läst lite till eller hualigen "FÖRSTÅTT". :) Att upplysning inte går att sträva efter som något som jag kan få eller äga. Blidde mer än lovligt tokig på det ett tag – vilket också var helt ok! Jag är ju fortfarande bara en människa. :) Såg klippet med Tolle när han talar om upplysning. Om och om igen!
  • Valde en av portarna till sanningen. (studera Tolle) Trädde in i den i det här och nu som råder just nu. (eftersom det inte finns något annat tillfälle) ;)
  • Plötsligt visste jag – inte trodde, inte tvivlade. Utan visste! Jag kom att SE eller snarare känna/ veta Gud.
  • Tittade på Papaji – What is God? Tipsad av min andlige vägledare, som en gång haft honom som vägledare (samma som min anhörige ställde frågan om) Skrattade hjärtligt och lyckligt och förstod det självklara/ enkla.
    -What do you se, without the doubt?
    -I see God!
  • Insåg att jag hela tiden varit upplyst/ är upplyst och att jag oavsett alla steg som jag tagit ovanför, hela tiden varit det – bara blind och omedveten för det och med för taskig självkänsla för att tro att jag var värd det! Ändå fanns det på något konstigt sätt inga genvägar. Skrattade gott igen! Insåg också risken i att bli högmodig i detta. Insåg att detta inte alls gör mig speciell.
  • Såg/ ser världen fullständigt förändras framför ögonen på mig! Ger Gud all choklad (Papaji - Show me God) jag kan hitta och tar tacksamt emot allt jag får. Tackar för mina mänskliga villkor - dömer inte ut dem. Insuper varje nu som en svamp. Älskar leken med formerna omkring mig (titta bara på höstlöven). Fortsätter att bara vara människa - varken mer eller mindre. Är hellre mänsklig än konsekvent.

Älskar allt!

Och så blir jag mamma snart och fick träffa den glade busschauffören i morse igen!
Gud briljerar. :) 

 

Spring små människor!

2009-10-27 @ 10:56:17 Permalink Poems Kommentarer (1) Trackbacks ()

Spring, spring, spring, små människor!

Tänk om ni inte hinner leva innan livet är slut!

Spring för guds skull, tåget går snart - dörrarna stängs!

Spring lite fortare, skynda er så ni kommer i tid!

Det är bråttom nu, lämna det här bakom er - fort!

Spring, så att ni inte missar er egen död, tänk om ni inte hinner fram!

Tänk om ni snubblar på mållinjen och missar alltihop!

Vart är ni på väg små människor?

Vart är ni på väg?

Skynda er nu små människor!

Dörrarna stängs!



Livet som en andlig lektion 2

2009-10-26 @ 13:34:11 Permalink Andlighet Kommentarer (0) Trackbacks ()

Det är spännande att lyssna till andra människor och deras syn på saker och ting. Ofta får vi en insikt om hur vi själva är, har varit eller skulle  kunna vara.




En man som är i sitt allra första bräckligaste stadium av tillnyktrande från alkoholism tänker förtvivlat på sitt nya jobb. Ett arbete som kräver ett otroligt starkt psyke och en enorm mognad och förmåga att villkorslöst och osjälviskt ge. Han skall åka på en resa flera veckor till landet X i Afrika och hjälpa till i misären där bland svältande barn och krigsoffer. Verkligheten som kommer att möta honom där är påfrestande för vilken människa som helst.

Han vrider sig, blundar, suckar och är orolig. Hur ska han göra? Han kan väl inte säga nej? Men han vet ju att om han åker dit så kommer han att sitta på en bar hela kvällarna, oförmögen att göra något annat med sina känslor än att dränka dem i alkohol. Han suckar uppgivet, han har ju precis börjat tycka att hans liv är ganska bra.

Han är bedrövad, talar om sin kommande situation med stor vånda och uppgivenhet. Problemet är för honom som Mount Everest, fullständigt omöjligt att besegra.

Det är väl helt normalt?

Ja - självklart är det det, fullständigt mänskligt. Men tänk om... Vi vänder oss 360 grader och ser det här på ett nytt sätt.

Vilken lyx! Vilket förtroende denna man har fått ifrån universum! Två andliga lektioner har han att välja mellan och om han är lyhörd kommer han att förstå vilken som är ämnad för honom just nu.

Antingen väljer han den lektion som kommer att lära honom att sätta sin nykterhet först och som i det här läget kräver att han säger nej till resan och därmed tar sin alkoholism på allvar, visar respekt för sin nyfunna nykterhet och långsiktigt tar ett moget beslut som innebär att han kanske senare som en nykter och sund människa kan kliva in i den andra lektionen.

Den andra lektionen är förstås en större utmaning. Men ett andligt smicker utan dess like. Tänk att få förtroendet att vara en sådan person som universum kan tänka sig att skicka till ett sådant land och till människor som har ett sådant behov som i dessa länder. Tänk att få den uppgiften i sitt liv och det förtroendet från "en högre kraft" att man kanske kan få vara en sådan människa som har något att ge dem!

Om mannen i fråga inte med sin egen intuition kan ta reda på vilket svar som är hans, kan han välja att vända sig utåt till en annan medmänniska för att söka svar eller att be om insikt. Det viktigaste i det hela är också att inse att oavsett vad han väljer så är universum så fiffigt skapat att det är precis det som kommer, som är det rätta. Och även om han inte kan se det nu, så kan han ha förtroende för att han en dag kommer att göra det. Vad han än väljer, om det tom är att åka ditt och "misslyckas" genom att faktiskt sätta sig på baren  och dricka och därmed inte vara till nytta för varken sig själv eller någon annan, så är förmodligen också det en lektion han fått enbart för att få lära sig precis det han behöver just nu.

Det finns också mycket visdom att finna i Bahagavad Gita, ett råd jag själv fått en gång av en person. Att i sitt yrke se sig själv som krigaren, dedikerad en viss uppgift. Jag måste inte alltid gilla den, men jag kan ändå osjälviskt ta mig an den och göra mitt bästa. T.o.m. när saker och ting ställs på sin spets, är det moraliskt riktigt att genomföra denna uppgift? Att koppla bort sig själv, se sig i sin roll och som ett verktyg för en större sak. Vart går gränsen då? När är det osjälviskt att genomföra något och när är det bara ansvarslöst? En fråga som jag får återkomma till i ett annat inlägg. För det är ta mig tusan inte lätt!

Det är detta som för mig handlar om tro eller till och med vetande. Att veta att det som är, är precis det som skall vara. Att oavsett vilken väg jag väljer, så gör jag det för att det är där jag behöver lära mig något. Det som kommer till mig är dessutom precis vad jag klarar av, därför att jag är övertygad om att denna kraft/ sanning/ medvetande/ universum/ Gud eller vad du vill är god.

Det är det som är så fantastiskt med livet som forum för andliga lektioner. Saker och ting är inte alltid som de verkar för oss. De är vad vi väljer att de ska vara. När vi ser igenom illusionen, den form som våra tankar och känslor vill ge det vi kallar verklighet, så kan helt nya möjliga tolkningar eller möjligheter uppstå. Fråga en kvantfysiker. :) Ser vi saker och ting som oöverstigliga problem eller andligt smicker i form av lektioner som ett högre "något" anser oss vara tillräcklig kvalificerade för att lösa? :)

Vi kan slappna av. Inte nonchalera, eller sluta bry oss och ta ansvar. Absolut inte. Men vi kan slappna av i de beslut vi tar.




Livet som en andlig lektion

2009-10-24 @ 11:06:36 Permalink Andlighet Kommentarer (0) Trackbacks ()



Den här veckan har varit jättehärlig. I måndags fick jag träffa en vän till mig som betyder jättemycket för mig och som har vissa speciella funktioner i mitt liv. Hon är bland de mest lärorika personer som jag någonsin fått förmånen att träffa och en av de som har haft den mest avgörande betydelsen för min utveckling. Jag har självklart lagt ner arbetet själv, men hon har pekat ut riktningen för mig och hjälpt mig att vrida om rätt nycklar när jag har fastnat.
När jag pratar så lyssnar hon verkligen. Det är en förmån att ha en sådan person i sin närhet, få förunnat tror jag!

Mitt arbete går bra. Jag har jobbat lite hårdare än vanligt, för jag vill lämna över på ett bra sätt innan jag går hem på mammaledighet om en vecka. Mitt arbete och de relationer jag har där är ett utmärkt forum för att träna andligt. På ett arbete finns det gott om möjligheter att träna tolerans, självkänsla, generositet och att avidentifiera sig från sitt ego. Jag kan träna på att ge det där lilla extra hela tiden. Att göra saker som kanske inte absolut ger mig fördelar, utan bara låter sig göras om jag verkligen vill väl. Prestige är väl det absolut vanligaste trubblet för mig, att identifiera det när det dyker upp och istället för att gå i fällan, göra precis tvärtom och välja ödmjukhet.

En arbetsplats är ett forum där det finns proppfullt med tillfällen då jag stöter på omedvetna, galna människor och i dem finner en ännu större utmaning att behålla min medvetenhet. Att verkligen vara närvarande och inte falla för min egen omedvetenhet.

Det absolut viktigaste när jag går hem efter en dag är att inte falla för egots sista frestelse - att frossa i andligt högmod och att höja mig själv till skyarna. Istället tänker jag; tack för att jag fått tillfällen att lära mig, tack för att jag kanske lyckats glädja någon. Låt mig nu släppa dagen som varit, utan att döma saker som väl eller illa och låt mig komma ner på neutral mark så att jag i morgon kan börja på noll igen, med intentionen att göra varje här och nu till något lärorikt och i enlighet med vad universum önskar. Bara så, inte särskilt krånligt. :)

Samma andliga träning blir en ännu större utmaning när det gäller mina nära relationer. Min familj och min släkt. Ofta präglade av en enorm omedvetenhet, smärta, olösta konflikter. Jag som barn regredierar och känner mig missförstådd. Mina föräldrar uttrycker sin oro eller kärlek på ett sätt som stjälper mer än hjälper och förstår inte alls "varför det alltid blir så fel" eller varför jag som barn inte bara kan skärpa mig och inse vad som är "rätt". Också detta har jag fått tillfälle att träna på i veckan och det har bara gått bra. Gamla mönster måste inte leva kvar i mig, bara för att det gör det i andra. Jag kan inte påverka hur andra människor beter sig eller vad de pratar om eller uttrycker. Jag kan bara påverka vad jag själv bidrar med och vad jag väljer att delta i.

Eckhart Tolle har ett så bra exempel med hur han studerar änder som fridfullt simmar omkring i en damm. Plötsligt simmar någon in på någon annans territorium och det uppstår en konflikt. En tillfällig kamp uppstår, men när den är över stillar sig friden igen. Änderna skakar på sina vingar och gör sig av med överskottsenergi som konflikten skapat och återgår sedan till sitt lugn. Jämförelsen han gör med människan är slående, att vi i samma situation skulle spara på en massa mentalt skräp i form av ett sårat ego som fortsätter att älta det inträffade. Han säger helt enkelt att människor är den enda form som inte kan konsten att skaka på vingarna för att göra sig av med det förflutna. Eftersom egot är det unika för vår form. Det finns inga andra djur eller växter som bär på ett ego. Vi kan lära oss av änderna! Jag vill vara som en and när jag umgås med de jag älskar mest, vara stilla och i frid och om jag ända råkar höra något som väcker mitt ego eller min omedvetenhet, få lära mig konsten att bara skaka på vingarna sen.

Min erfarenhet so far, i mitt väldigt "nykläckta" stadium, som den fula ankungen som plötsligt insett att hon kanske trots allt är en svan, eller åtminstone väljer att vara det, är att världen fullständigt förändras. I lika stor utsträckning som jag själv skakas i grundvalarna av det jag trodde var jag, i lika stor utsträckning förändras världen som om en universal jordbävning inträffat. Plötsligt faller allt helt annorlunda. Det är som att världen och jag blir speglingar av något helt annat. Inte separerade från varandra, utan som en del i varandra och allt annat. Där det som kommer i min väg plötsligt känns fullständigt/ komplett och fridfullt. Och den största och mäktigaste känslan i mitt liv har förvandlats från tvivel och rädsla till tacksamhet och en känsla av att vara direktuppkopplad mot resten av universum. ;)

Livet är altså en andlig lekton och när det får lov att vara just det så löser sig allt. Här och nu.


Den glade busschauffören

2009-10-19 @ 09:55:11 Permalink Diary Kommentarer (0) Trackbacks ()

Det här är ju fantastiskt!



I morse när jag åkte buss blev jag så fascinerad av den lycklige busschauffören. Mitt i det kalla regngråa oktobervädret körde han fram i sin uppvärmda trygga röda SL-buss. De frusna, måndagströtta passagerarna som självklart missat föregående buss, pga. försenat pendeltåg innan, stod likbleka och svenskt inåtvända med mungiporna vid knäna. Alla önskade att de var någon helt annanstans. Inte en enda var nöjd med att befinna sig där de var och heller inte särskilt förtjusta i tanken på att vara på väg till jobbet en måndagsmorgon.

Jag själv hade boostat mitt humör med en nybakad kanelbulle och en rykande varm caffe latte och tyckte nog att livet var ganska härligt ändå och blev ännu mer varm innombords när jag möttes av den vackra asiatiske själ som hade ett leende som nådde ögonen, var äkta och som en sol mitt i den mörka morgonen.

- Åh vad härligt - morgonens första kaffe va? Vad underbart det luktar sa han.
- Ja visst sa jag, förvånad till max över att ens ha blivit tilltalad av en busschaufför.

Jag sitter ofta längst fram för jag tycker om att se ut genom den stora fönsterrutan i fram. Så underbart det var idag att få sitta där och se denna busschaufför. Till varje passagerare hade han en stort och äkta leende och han hälsade varje passagerare välkommen, småpratade lite med någon och erbjöd sin hjälp till de passagerare som hade tunga väskor.

Innan han körde ställde han sig upp, kontrollerade i backspegeln och vände sig om för att se att alla passagerare säkert hade funnit sina platser. Att ingen skulle skadas eller ramla. Han fick mig att tänka på en herde som samlar sina lamm för att lotsa dem från en plats till en annan.

Han visslade förnöjt när han körde och jag tänkte på att trots att vi passagerare allihop hade klivit på bussen med surmulen uppsyn och där ytterst få hade besvarat hans vänliga kommentarer och hans leende, så hade han fortfarande kvar sitt goda humör och sin äkthet.

Det är storartat! Vilken resurs en sådan människa är för mänskligheten. För att inte tala om för SL!

Den här människan är vår lärare. Mer andlighet än vad han hade, medvetet eller omedvetet, får man leta länge efter idag.

Tack till busschauffören, som idag är min lektion.

Vet du vad dina hudvårdsprodukter innehåller?

2009-10-16 @ 16:00:02 Permalink Ekologisk kosmetika/ hudvård/ mat Kommentarer (0) Trackbacks ()

Vet du vad din kosmetika och vad dina hudvårdsprodukter innehåller?

Som exempel kan jag berätta vad vår "oskyldiga" handtvål på jobbet innehåller:

Sodium Laureth Sulfate

  • ·          Cancerframkallande
  • ·          Kan inte brytas ned i naturen
  • ·          Ligger kvar i vävnader i flera år – ibland årtionden
  • ·          Giftigt för inre organen, magen, matsmältning och lungor
  • ·          Irriterar hud, ögon och lungor
  • ·          Giftigt för naturen, djurlivet, fiskar och plantor 

PEG – 4

  • ·          Cancerframkallande
  • ·          Inte tillåten inom kosmetikaindustrin inom EU, USA, UK, Canada
  • ·          Kan innehålla spår av Ethylene Oxid och 1,4 Dioxane (bägge är ämnen med riskfaktor 10, cancerframkallande, neurotoxiska, miljöfarliga ämnen)
  • ·          Giftigt för inre organen, magen, matsmältning och lungor
  • ·          Irriterar hud, ögon och lungor
  • ·          Giftigt för naturen, djurlivet, fiskar och plantor 

Citric Acid

  • ·          Inte tillåten inom kosmetikaindustrin inom EU, USA, UK, Canada
  • ·          Neurotoxiskt
  • ·          Giftigt för inre organen, magen, matsmältning och lungor
  • ·          Irriterar hud, ögon och lungor

 Cocamide MEA

  • ·          Kan i sin tur innehålla spår av nitrosaminer (cancerframkallande, neurotoxiska, miljöfarligt ämne) 10 i riskfaktor.

Methylparaben 

  • ·          Inte tillåten inom kosmetikaindustrin inom EU, USA, UK, Canada
  • ·          Skadar immunförsvaret, allergiframkallande, förstör kroppens egen förmåga att läka
  • ·          Giftigt för inre organen, magen, matsmältning och lungor
  • ·          Irriterar hud, ögon och lungor
  • ·          Neurotoxiskt
  • ·          Stör ut kroppens hormonsysten

 Laureth 10

  • ·          Kan innehålla spår av Ethylene Oxid och 1,4 Dioxane (bägge är ämnen med riskfaktor 10, cancerframkallande, neurotoxiska, miljöfarliga ämnen)

Propylparaben

  • ·          Giftigt för utveckling och reproduktion i kroppen
  • ·          Infertilitet
  • ·          Fosterskador
  • ·          Cancer 

Propylene Glycol 

  • ·          Cancer
  • ·          Giftigt för utveckling och reproduktion i kroppen
  • ·          Infertilitet
  • ·          Fosterskador
  • ·          Inte tillåten inom kosmetikaindustrin inom EU, USA, UK, Canada
  • ·          Stör ut kroppens hormonsysten
  • ·          Irriterar hud, ögon och lungor
  • ·          Giftigt för naturen, djurlivet, fiskar och plantor
  • ·          Skadar immunförsvaret, allergiframkallande, förstör kroppens egen förmåga att läka
  • ·          Neurotoxiskt 

Cl 16035 

  • ·          Inte tillåten inom kosmetikaindustrin inom EU, USA, UK, Canada
  • ·          Viss cancerrisk 

Cl 60730 

  • ·          Cancer
  • ·          Skadar immunförsvaret, allergiframkallande, förstör kroppens egen förmåga att läka

Tro nu inte för guds skull inte att det här är unikt, ta en titt på innehållsförteckningen på era egna hudprodukter där hemma. Smink, krämer, tvålar och tandkräm. Eller era deoderanter som innehåller Aluminium, som lagras i kroppen och är cancerogent. Många forskare hävdar att det är orsaken till att så många kvinnor får bröstcancer idag. Männens deoderanter innehåller ofta inte aluminium av någon anledning. Oftast för att de är i sprayform. Men jag har kollat spraydeoderanter för kvinnor också och de innehåller oftast aluminium iaf. Jag vet inte varför. 

http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php kan ni enkelt gå in och söka på innehåll i era produkter. Det är en databas som innehåller nästan alla ingredienser du kan hitta i dina produkter och den gör en säkerhetsbedömning av produkterna samt talar om inom vilka områden de kan vara skadliga.

Vad ska man göra då? Jo en personlig fundering. Vad vill jag betala för? Vad vill jag att mina produkter skall innehålla? Kolla upp alternativ till dina produkter!

Tips är att titta efter bra certifierade varor. T.ex. BDHI cert http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/sv/index_sv.htm eller Natrue http://www.natrue.org/home.html.
         

Om ni vill ha ytterligare tips på bra märken, så gillar jag själv Weleda och Dr Hauscka, garanterat rena produkter. Båda har dessutom bra webshopar, så man kan beställa direkt på nätet. Men de finns också på t.e.x. Åhléns. Softskin är en hemsida som satsar på ekologiska, kemibefriade, naturliga märken och här kan man också beställa online.

http://www.weleda.se/foerstasidan/

http://www.drhauschka.se/

http://www.softskin.se/index.php


LYCKA TILL! ♥

Ayuruvediska Örter

2009-10-16 @ 14:49:01 Permalink Ayuruveda Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ayuruvediska Örter och kryddor



Kryddor som befrämjar din hälsa

Bockhornsklöver:
Värmande och lugnande med slemlösande egenskaper. Lindrar astma. Sätter fart på menstruationen och stimulerar livmodern. Ökar mjölkproduktionen vid amning. Sänker kolesterolhalt och blodsockernivå. Låt en tesked bockhornsklöver ligga och dra i ett glas vatten över natten. Drick vattnet på morgonen.
Bra för Vata och Kapha.

Kanel:
Kraftigt bakteriedödande. Ökar aptiten. Afrodisiakum. Svampdödande. Motverkar candida och jäsning. Bra för cirkulationen och lindrar blodbrist. Hjälper mot matsmältningsrubbningar och diarré. Bra för Vata och Kapha.

Koriander: Kylande, fuktgivande och blodrenande egenskaper. Stimulerar matsmältningen och aptiten. Innehåller naturligt östrogen. Reducerar hetta i kroppen och lindrar feber, allergier, hudutslag och gasbildning. Välgörande vid artrit. Bladen är känsliga för hetta och bör tillsättas efter att kastrullen tagits av värmen. Bra för alla doshor.

Saffran:Värmande, matsmältningsbefrämjande, stimulerande och vitaliserande egenskaper. Afrodisiakum. Ökar aptiten. Bra för oregelbunden menstruation, impotens, infertilitet, depression, hosta, astma, diarré. Ska ej användas i stora mängder eller under graviditet pga risk för för tidig förlossning. Bra för alla doshor.

Lakritsrot: En av de populäraste läkeörterna inom Ayurvedisk medicin. Höjer blodtrycket och kan orsaka en mild adrenalinstimulering. Smörjer bukhinnan därör bra mot magsår och magkatarr. Bra för leverns och mjältens arbete. Stärker nerverna och minnet. Bra mot sötsug eftersom det är ett naturligt sötningsmedel. Järnrikt. Bra för Vata och Pitta.

Ingefära: Ökar matsmältningselden agnin och hjälper kroppen att föra ut gifter ama. Värmande och muskelavslappnande egenskaper. Innehåller antioxidanter och sänker kolesterolen. Stimulerar alla kroppens vävnader. Motverkar depression och illamående. Bra vid förkylning, hosta, huvudvärk. Tugga på en smal skiva ingefära med några droppar nypressad citronsaft och lite bergssalt innan måltiden och det sätter fart på matsmältningen. På detta sätt kan den oregelbundne vatan påverka hungerkänslan så att den blir regelbunden. Måltider bör intas runt kl 12 och runt kl 18. Bra för Vata och Kapha.

Gurkmeja: Har en framträdande plats inom Ayurvedan. Renar kroppens alla system. Minskar slembildning och är anti-inflammatoriskt. Ämnet curcumin skyddar cellernas yttre membran och stärker det. Renar blodet och reducerar fett. Descinficerar och är bra mot hudåkommor. Stärker och har en energigivande effekt på immunförsvaret. Viktig för leverns arbete. Innehåller både den bittra och den sträva smaken som vi i väst inte får i oss tillräckligt av. Upprätthåller rörlighet i leder och muskler. Bra för Kapha, Vata samt för Pitta i moderat mängd.

Kardemumma: Stimulerande växt med söt och varm energi som ger glädje och klarhet i sinnet. Är bra för att öppna prana-flödet, livsenergin i kroppen. Neutraliserar slembildning från mjölk och skadlig verkan av koffein. Hjälper vid sur mage och sura uppstötningar. Minskar spänningar i hjärnan samt i andnings och matsmältningssystemet. Bra för Vata och Kapha samt för Pitta i moderat mängd.

Spiskummin: Rik på vitaminer och mineraler samt motverkar klenhet och trötthet. Hjälper systemet att absorbera närning. Bra för gasbildning, matsmältningsrubbningar, anemi, migrän, nervösa tillstånd och brist på sexuell drift. Svalkande egenskaper och renar blodet. Genom att värma kryddan i ghee eller torrosta den förstärks smaken och den näringsrika ämnena. Bra för alla doshor.

Långpeppar: Bra mot Kapharelaterade åkommor eftersom det är kraftigt matsmältningsbefrämjande och värmande. Ger liv åt tröghet och löser slem och stockning. Smärtlindrande och cirkulationshöjande. Bra utvärtes mot artrit och muskelömhet. Massera in olja med peppartillsats. Kokas med bergssalt mot halsont. Lägg ½ tsk av varje del i några dl kokande vatten. Låt dra i 15 min övertäckt. Häll bort bottensats och drick varmt. Bra för Vata och Kapha.

Sellerifrö- Ajwan: Ordineras mot höga vatatillstånd vid nervös mage, ogrundade känslor och förstoppning. Urindrivande. Skarp och salt smak, värmande och fuktgivande effekt. Innehåller kemikalier som har en lugnande effekt och kan göra insomningen lättare. Bra vid oregelbunden menscykel och PMS. Låt 1 ½ tsk sellerifrö dra i 2 ½ dl kokande vatten. Täck över och låt dra i 15 min. Drick 3 koppar dagligen. Bra för Vata och Kapha.

Ayuruvediska Eteriska Oljor och dess användingsområden

2009-10-16 @ 14:44:45 Permalink Ayuruveda Kommentarer (0) Trackbacks ()

Aromoljor

Obs! Eteriska oljor är kraftfulla ämnen, mindre ger mer gäller för många av dem. Blanda och använd oljorna med omsorg. Testa om du är känslig och späd alltid ut oljorna innan du för dem i kontakt med huden. Kontakta alltid läkare innan du använder någon av de eteriska oljorna om du är gravid. Oljorna är endast till för utvärtes bruk.

+V höjer vata
-V sänker vata
o- ingen förändring

+P höjer pitta
-P sänker pitta
o- ingen förändring

+K höjer kapha
-K sänker kapha
o- ingen förändring

VPK= balanserar vata, pitta och kapha

Anis
VK- P+
Värmande och kramplösande. Lugnar en orolig mage, stärker hela matsmältningssystemet och stödjer leverns avgiftning. Används gärna till massage över magen vid gasbildning. Slemlösande och bra vid hosta. Blanda gärna med fänkål och kardemumma. Apelsin (orange) – VK- P+ Bra för huden, speciellt vid celluliter. En hjälp vid torr hud och förhårdnader. Öppnar upp hjärtat. Stöd vid sorg, oro och nervositet. Anti-inflammatorisk.

Basilika –
VK- P+
(vid överdriven användning) Öppnar upp hjärtat. Stärkande vid rädsla och sorg. Används i Indien vid astma och huvudvärk. Bidrar till mental klarhet. Bergamot – VK- P+ En av de mest antidepressiva oljorna. Vid känslomässig obalans och morgontrötthet. Även vid eksem.

Cederträ, Atlas
PK- V+
Skön för ömma leder och muskler. Bra vid fet hy och acne. Stimulerar vid för sen menstruation. Renar atmosfären i rummet. Håller insekter och malar borta. Masseras in i skalpen (späs först ut i en bärarolja) vid håravfall eller fett hår.

Citron (lemon)
PV- K+
En av de oljor som ger bäst stöd för koncentrationen. Upplyftande och stimulerande för nervsystemet. Stimulerar matsmältningen och immunförsvaret, speciellt bra för att rena luften eller för inhalering vid virus. Bra vid fet hud och vid celluliter. Driver på lymfsystemet.

Citronella
PK- Vo
Fantastisk för att hålla myggor och insekter borta. Effektivt för att ta död på löss, droppa citronella i shampot, även för husdjur. Antiseptisk.

Citrongräs (lemongrass)
PK- Vo
Utmärkt för immunförsvaret, lymfan, blodet och cirkulationen. Hjälp vid svullnad. Antidepressiv verkan. Upplyftande vid morgontrötthet. Stödjer vid problem med bindväv och ryggont. Sammandragande och hjälp vid förstorade porer, fet hud och åderbråck. En av de bästa oljorna för att stöta bort insekter, inte minst myggor.

Cypress –
VPK+
Jordande för vata. Stimulerar läkning av sår. Bra vid alla typer av cirkulationsproblem. Sammandragande kvaliteter, därför bra vid fet hud och acne. Stärker bindväven, användbar vid åderbråck. Vätskedrivande.

Stödjer viktminskning. Balanserar det kvinnliga hormonsystemet, t.ex. vid vallningar, särskilt i kombination med salvia.

Enbär (Juniperberry)
KV-P+
Vätskedrivande och värmande. Fin vid både vata och kapha artrit och reumatism. Kan hjälpa att få igång en försenad menstruation. Smärtstillande. Bra vid ryggvärk, svullna leder och svagt immunförsvar. Blanda gärna med apelsin och cypress för ett stimulerande vätskedrivande morgonbad.

Eucalyptus
KV- P+
En av de bästa oljorna vid problem med luftvägarna. Löser upp slem och slappnar av slemhinnorna vid inhalering eller på en kompress över luftvägarna. Bra vid acne pga dess uttorkande effekt. Mixas gärna pga dess värmande effekt med en mer svalkande olja som lavendel eller pepparmynta. Kombineras med citron för mental klarhet. Stärker immunförsvaret. Motverkar svettdoft.

Frankincens (olibanum)
KV- P+
Förhöjer effekten av meditation. Hjälper till att bringa klarhet och stabilitet i sinnet, därför bra vid depression, gärna tillsammans med bergamot och geranium. Används vid religösa cermonier i Indien för att rena sinnet och luften. Antiinflammatorisk och smärtlindrande. Stimulerar cellförnyelse och motverkar rynkor hos åldrande hud.

Geranium
PK- Vo
Kvinnans bästa vän, stödjer vid övergångsåldern och balanserar menstruationscykeln. En av de bästa oljorna vid torr hud och eksem. Bra vid i stort sett alla hudproblem. Lugnande och antidepressiv. En blandning av sandelträ, rosenträ och geranium i aromalampan ger en lugn och harmonisk atmosfär. Ingefära (Ginger) – VK- P+ Värmande, jordande och centrerande. Stärker matsmältningen, förbättrar näringsupptaget och kan bidra till ökad metabolism. Bra mot illamående och åksjuka. Stärker minnesfunktionen. Blanda gärna med cederträ, koriander eller citrus.

Jasmine
PK- V+
Speciellt bra när du känner att du förlorat kontakten med vad du vill och upplever du inte styr över ditt eget liv. Inger hopp och självförtroende. Balanserar både kvinnliga och manliga hormoner. Utmärkt för att stimulera hjärnan. Svalkande vid feber, solsting och hudinflammationer.

Jatamansi (Spikenard)
VPK=
En av de bästa oljorna för att lugna nervsystemet och lugna ett sinne ur balans. Mycket jordande olja, för med sig styrka och mod, hjälper användaren att känna att man har kontroll över sitt liv. Utmärkt för cirkulationen, balanserar hjärtat. Stödjer matsmältningen. Stark doft som blir mer angenäm vartefter den används. Blanda gärna med muskatellsalvia (clary sage) eller lavendel.

Kardemumma (Cardamon)
VK- P+
(vid överanvändning) Värmande och stimulerande. Lugnar orolig mage, bra vid illamående, kräkningar och sura uppstötningar. Stärker matsmältningselden. Stimulerar mjälten och öppnar upp hjärtat Ger gjädje och stabilitet. Blanda gärna med apelsin, anis eller ingefära.

Kryddnejlika (clove)
KV- P+
Traditionellt använd vid tandvärk. Effektiv smärthämmare. Mycket stärkande för muskulaturen. Utmärkt vid förkylning, hosta och astma. Användbar även vid illamående, nedsatt matsmältning, lågt blodtryck och impotens. Används ej vid inflammatoriska tillstånd.

Kvanne (Angelica)
VPK=
Ger styrka, mod och uthållighet. Jordande. En av de bästa oljorna för att stärka immunförsvaret, vid infektion och som hjälp vid läkande av sår. Stödjer vävnadsuppbyggnad. Lugnar stressade binjurar. Vid menstruella obalanser, PMS och kramp. Bra för alla doshor, men alldeles särskilt för vata. Används ej vid högt blodtryck eller förhöjd Pitta.

Lavendel
PK- Vo
Bra för nästan alla obalanser. Om du är stressad och arg lugnar det nervsystem. Vid depression höjer den humöret. Underbar att blanda med i stort sett alla oljor. Svalkande och svettdrivande, blanda med kamomill i en bärarolja och använd över kroppen vid feber. Ta en droppe på huden (lavendel är en av få oljor som kan användas direkt på huden) vid sår, insektsbett, eksem, herpes, utslag; lugnar, förhindrar infektioner och påskyndar läkning. Användbar vid alla stressrelaterade problem, högt blodtryck, irritation och sömnproblem. En hjälp för torr hud, vid håravfall och mjäll. Vätskedrivande. Spiklavendel – lite mer slemlösande och cirkulationsbefrämjande egenskaper. Bra hjälp för att öka lokal blodcirkulation och bidra till minskad smärta och svullnad. Lavendula Augustifolia – lite mer kramplösande och lugnande.

Muskatellsalvia (Clary Sage)
VPK-
En doft för alla kvinnor, ger en känsla av klarhet och styrka. En vän under klimakteriet, kan bidra med fytoöstrogener genom huden – utspädes dock alltid i en basolja. Stöd vid menstruell obalans, uppsvullnad och vallningar. Sägs vara allmänt vitaliserande för det endokrina systemet, dvs våra hormoner. Avslappnande och kramplösande. Fin att blanda t.ex. med lavendel.

Patchouli
VP- K+
Traditionellt använd för att skydda mot mal. Bra vid i stort sett alla hudproblem. En av de bästa oljorna vid hudinfektioner, mjäll och sebboré. Speciellt bra vid svamp, jäst och bakterieinfektioner. Kan också användas i ett glas vatten för munsköljning. Allmänt stärkande.

Pepparmynta (peppermint) – PK- Vo Svalkar matsmältningselden. En av de bästa oljorna för pitta. Tio droppar tillsatt till badet ger svalka. Bra som inhalation för andningsvägarna pga slemlösande och antispetiska kvaliteter. Kramplösande.

Ros
VPK=
Drottningen av oljor. En av de oljor som är svårast att destillera. Ger en känsla av säkerhet och andligt fokus. Öppnar upp hjärtat och ger en känsla av att vara förbunden med allt. Stöd vid sorg. Stärker leverns funktion och svalkar vid ilska. En gåva till kvinnor och ett stöd vid övergångsåldern. Fina sammandragande och antiseptiska egenskaper för att vårda huden, speciellt för Pitta-hud och allergier. Stimulerar till cellförnyelse och är anti-depressiv.

Rosenträ (rosewood)
VK- P+
En av de bästa oljorna för torrt hår och hud. Stimulerar till cellförnyelse. Skyddar vid oro och rädsla, utmärkt vid vata obalanser, hjälp att återknyta kontakten med kroppen. Stärkande. Rosenträ och sandelträ blandat i aromalampan ger en underbar doft som hjälp för insomnande.

Rosmarin (Rosemary)
KV- P+
Stimulerar cirkulationen. Används gärna med t.ex. apelsin för att motverka celluliter. Bra vid huvudvärk, för mental klarhet och att stressa av. Eucalyptus och rosmarin används ofta tillsammans i ångbad vid problem med luftvägar och bihålor. Stärker nerver och minnesfunktionen. Motverkar mjäll och fet hårbotten. Blanda med salvia för att motverka grått hår.

Salvia (Sage)
KV- P+
Har kraftfulla östrogena egenskaper och kan hjälpa vid symptom som vallningar, svettningar, vätskeansamling i kroppen, tandköttsinfektioner och att förebygga rynkor. Används även för att stoppa grånande hår. Stödjer immunförsvaret och trötta binjurar.

Sandelträ (sandalwood)
PV- Ko
En av de mest metafysiska oljorna. Jordande och samtidigt en hjälp att överlämna sig till livet självt. Stimulerar hypofysen och tallkottkörteln, stödjande för hela det endokrina systemet. Svalkande och antiseptisk. Använd som munsköljning vid halsont. Stödjer vävnaders återuppbyggnad. Hjälp vid sömnproblem och depression.

Tall
KV- P+
Jordande doft som hjälper dig att känna dig väl till mods i alla sammanhang. Upplyftande vid depression. Stimulerande, stödjer cirkulationen. En hjälp vid lungproblem, bronkitis, förkylning och bihåleproblem, gärna tillsammans med eucalyptus.

Tea Tree
VPK=
Starka anti-virala, anti-bakteriella och anti-fungus egenskaper. Vid herpes, acne, mjäll, infektioner, svampinfektioner, candida, och fotsvamp. Använd några droppar i vatten för att gurgla vid halsinfektioner. Använd i ångbad vid bronkitis och astma. Ta en droppe på sår eller brännskada för snabbare läkning och att förhindra inflammation.

Timjan (Thyme)
VK- P+
Värmande, stimulerande och stärkande. Bra vid fysisk och psykisk svaghet, kroniskt trötthetssyndrom och utebliven menstruation. Utmärkt vid förkylningar, bronkitis, bihåleproblem och reumatism. Blanda gärna med apelsin eller rosmarin.

Vetiver
V- KP+
En ojordad och splittrad vatapersons bästa vän. En av de mest centrerande oljorna. En hjälp för att gå från förvirring till klarhet och kontakt med ditt syfte i livet. Stärker nervsystemet. Hjälp vid torr och åldrande hud. Tillsammans med rosenträ ger det en fin doft för att hjälpa vid sömnsvårigheter.

Vintergröna (Wintergreen)
PK- Vo
Underbart stimulerande egenskaper. Används traditionellt i liniment och salvor för muskelkramper. Smärtlindrande, antiseptisk och vätskedrivande. Pådrivande vid svullnad och kvarhållande av vätska. Utmärkt med några droppar i vatten att använda som munsköljning.

Ylang Ylang
PV- K+
Lockar fram självförtroende och kvinnlighet. Balanserar det kvinnliga immunförsvaret. Minskar spänningar, kramper, negativitet och huvudvärk. Bra vid högt blodtryck, depression och ålderskrämpor, även åldrande hud. Fin att blanda med bergamot eller vetiver.

Ayurveda - Kunskapen om livet

2009-10-16 @ 13:06:25 Permalink Ayuruveda Kommentarer (0) Trackbacks ()



Tänkte samla ihop så mycket jag kan hitta om Ayuruveda i det här inlägget, som jag nog uppdaterar vartefter. Jag gör alltså inget som helst anspråk på att vara källa till det skrivna här och erkänner villigt att jag kopierar hämningslöst. Men jag vill för min egen del ha det på EN sida och inte hundra. :)

Ayurveda  är Kunskapen om livet
 
 
Ayurveda är ett av de äldsta systemen för förebyggande medicin och hälsovård . Den har sitt ursprung i Indien och går  5000 år bakåt i tiden. Idag anses den av många som en av de ledande formerna för ett holistiskt synsätt på medicinsk vetenskap i västvärlden. Namnet består av två ord i sanskrit (ett språk som i Indien motsvarar latinet), ayur, som betyder liv,och veda,  som betyder kunskap. Alltså Kunskapen om livet eller kunskapen om livscykeln.
Syftet med ayurveda är att lära oss människor att bevara hälsan, lindra och läka när problem uppstår, bevara livskvalitet och utveckla det andliga medvetandet. Den ledande ayurvediska principen går ut på att vår mental, själsliga kraft utövar det största inflytandet på kroppen, och att frihet från sjukdom beror på att vi får kontakt med vårt eget medvetande och får det i balans, så att den balansen kan föras över till kroppen. Det här balanserade medvetandetillståndet ger, i mycket högre grad än all fysisk immunitet, ett högre hälsotillstånd.
Inom ayurveda har kropp och själ aldrig blivit åtskilda, vilket som vi vet skett inom traditionell medicin.


Testa vilken dosha - kroppstyp du tillhör samt vilka obalanser du eventuellt har i din hälsa här: http://doshaquiz.chopra.com/


Vata


Vata - En kombination av elementen luft och rymd med luften som dominerande.

Vata är snabb, kall och torr till sin natur, svarar för alla rörelser i kropp och sinne t.ex. muskelrörelserna, andningen, cirkulationen, elimineringen, nervimpulserna och tankeprocessen. Vata är sammansatt av rymd- och luftelementen och kan lokaliseras i kroppens alla hålrum - på cellnivå, skelettets porer och mag-tarmkanalen etc. Eftersom luft står för rörelse är vata även hjärtats pumpförmåga, lungornas rörelse, elektriska impulser i nervsystemet, tankeprocessen och i öronen som hör ljudvågor.

Vata är subtil, rörlig, snabb, oregelbunden och leder övriga doshor.

Vata karaktäriseras ofta av smal, slank kroppsbyggnad som inte går lätt upp i vikt. Oregelbunden hunger och matsmältning liksom oregelbundna vanor. Ytlig sömn med tendenser till sömnbrist. Entusiastisk, energisk och intensiv till sin läggning, kvick, lätt och rörlig - som ett löv i vinden. Lär sig nya saker snabbt, men glömmer lika fort. Oroar sig lätt och har ofta dåligt självförtroende, är känslig och pratsam. Kan lätt bli spänd, splittrad och har då svårt att slappna av. Har en tendens till att bli hyperaktiv och överentusiastisk, vilket leder till att de vid obalans agerar planlöst och impulsivt. Kreativa och konstnärliga personer med ett klart, vaket sinne och livlig fantasi.
Deras stora flexibilitet och obundenhet kan göra dem och deras liv lite kaotiska - utan ramar och rutiner. De har lätt för att påbörja nya projekt med stor entusiasm, men oftast svårt att avsluta dem.

 

Personer med en balanserad vata är smittsamt entusiastiska, energiska, spontana, flexibla och snabba i tanke och handling. Deras personligheter passar t.ex. som idéspruta inom konsten, mode och reklambranschen.

* Vataöverskott - ger störningar i form av ökade rörelser i kroppen, torrhet och lätthet.
Rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (oftast i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, kronisk trötthet, undervikt m.m. Personen blir trött och orolig.

Orsaker: Oregelbundna vanor, sena kvällar, för lite sömn, resor, stress, rädsla, fasta, resor, överansträngning, pressade förhållanden, överstimulans, blåst och kyla, kalla drycker och/eller för lite vätska, för mycket bittra och kärva smaker (t.ex. kaffe, svart té), kalla lätta och torra födoämnen (råa grönsaker, müsli), missbruk av alkohol, tobak och droger, för många sinnesintryck t.ex. från dataspel, TV och video, plötsliga förändringar i livet.

Vata: Följ regelbundna dygnsrutiner och matvanor. Olja regelbundet in din hud så den inte torkar ut. Gör ett lätt motionsprogram varje dag - promenader, yoga, qigong. Sov och vila mycket. Håll dig varm, ät varm mat och dryck. Vårda dina sinnen med stillsam musik (mjuka rogivande tongångar - speciellt viktigt på vatatiden på dygnet eller året, vid resor, stress eller kallt och blåsigt väder), rogivande umgänge, avslappning och meditation.

Aromaoljorna bör ha en söt och/eller syrlig karaktär och vara värmande (eukalyptus, kamfer, kanel, rosmarin, apelsin, mandarin, bergamott, basilika) + rogivande med viss tyngd (kamomill, sandelträ, ros, jasmin, geranium, rosenträ, lavendel). Ej starka parfymliknande dofter!

Pitta

Pitta - I första hand eldens element med vatten som underordnat element.

Pitta är varm och skarp till sin natur, svarar för matsmältningen och ämnesomsättningen. Pitta är sammansatt av eld och lite av vattenelementet. Detta uttrycks i ämnesomsättningen, matsmältningsenzymerna, fett- och kolhydratomsättningen etc. I hjärnan uttrycker sig pitta i intelligensen, intellektet, i känslorna, i ilska och passion och i ögonen som ser ljus.

Pitta är varm, stark, lite fet, luktande, lätt och flytande.

Pitta kännetecknas av en ordinär kroppsbyggnad, ett vaket och målinriktat intellekt som tar till sig information snabbt och använder den till sin fördel. Gillar utmaningar, är intellektuell och tycker om att läsa och knäcka tankenötter eftersom de har en god koncentrationsförmåga och är orädda. Har en stark hunger och matsmältning. En dynamisk, målmedveten och färgstark personlighet som brinner - och kan bli utbränd, eftersom de genom sin starka vilja och drivkraft tenderar att köra över kroppens signaler och som reagerar med irritation och ilska vid stress. En god talare, karismatisk som ogillar för varmt väder, som är tidsmedveten och ogillar att slösa bort sin tid. Pittapersoner har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. De är intensiva och frenetiska till sin läggning, målmedvetna och effektiva.

Pittamänniskor i balans är varma personligheter, känsliga och omtänksamma med stark utstrålning. De passar att arbeta med planering och genomförande eftersom de är dynamiska, noggranna och ambitiösa.

* Pittaöverskott - ger "Hett" humör och "heta" symtom.
Personen blir burdus och kritisk. Får hudproblem, magkatarr eller magsår, sura uppstötningar, svidande irriterad hud, svidande ögon, omättlig hunger och törst.

Orsaker: För mycket sol och värme, alkohol och tobak, tidspress eller andra pressade förhållanden med förträngd ilska, frustration och förbittring, för mycket arbete, för stora krav ställda på både sig själv och andra - man driver sig själv och omgivningen för hårt, för starkt kryddad mat, het mat och dryck, röda födoämnen (kött, tomater), för lite sömn, överhettning vid fysisk ansträngning, starka sura och salta smaker.

Pitta: Eftersträva måttfullhet både gällande arbete, idrott, mat och dryck - sluta i tid innan det går för långt. Uppnå dina mål utan att stressa dig själv. Använd konstruktiv kritik hellre än konfrontation. Motionera dagligen (simning, cykling, skidåkning och promenader), men tävla inte! Håll dig sval, undvik hög värme (sol, bastu). Koppla av med utomhusaktiviteter som ger lite utmaning samt oljemassage. Sök dig till naturlig skönhet, rogivande och mjuk musik, svalkande ljud (porlande vatten eller kluckande vågor: särskilt under stress, pittatid på dygnet eller året). Träna på att "bara vara" - att släppa taget.

Aromaoljorna bör vara lätta blomdofter som är svalkande och lugnande med en söt, bitter och kärv/sträv karaktär (jasmin, ros, sandelträ, citrongräs, lavendel, geranium, fänkål, pepparmynta).


Kapha

Kapha - En kombination av elementen vatten och jord med vatten som det dominerande.

Kapha är solid och stabil till sin natur, svarar för kroppens struktur. Kapha är sammansatt av vatten och jord. Vatten har att göra med sekretion och exkreation (utförsel) ur kroppen - lymfa, blod, intra- och extracellulär vätska. Jord ger struktur åt kroppen och håller den samman med muskler, ben, senor, hud, hår och naglar - kapha känner.

Kapha är fet, kall, tung, långsam, mjuk, klibbig, orörlig, söt.

Kapha kännetecknas av stora, tunga och långsamma egenskaper. Stark och robust kroppsform som lätt går upp i vikt. Sällan sjuk. Stabila och pålitliga, tillgivna och empatiska, förlåtande och metodiska personer. Efter en inlärningstid sitter kunskapen - dessa personer har ett bra minne och är uthålliga. Något tröga, förnöjda och avslappnade. Utan medvetet behov av mental stimulans. MEN eftersom de tänker långsammare mår de i regel bra av lite mer än de vanligen utsätter sig för. Lugn, mjuk, behaglig och ibland lite tystlåten natur - bra lyssnare, som sällan blir arg. Tar tid på sig att fatta beslut, är utpräglade vanemänniskor som har svårt att acceptera förändringar.

Kapha är den stabilaste doshan vilket gör den mest motståndskraftig mot obalanser. En person med balanserad kapha är lugn, sympatisk, kärleksfull och förlåtande. Passar att arbeta som administratörer och bokföringshandläggare m.m.

* Kaphaöverskott - börjar ofta med en ökad tyngdkänsla i kropp och sinne vilket leder till viktökning, allergiska problem och problem med slemhinnor. Visar sig vidare som mental slöhet och depression. Dålig aptit och illamående, ödem, växt av cystor och tumörer. Astma och ledgångsreumatism. Personen blir självbelåten och sömnsjuk.

Orsaker: För mycket sömn - speciellt på morgonen, för lite motion, understimulans, mycket mat, tung och fet mat (glass, ost, nötter) - speciellt på kvällen, vattenrika födoämnen (melon, banan, gurka), söta salta och syrliga smaker (havre- och veteprodukter, tomat).

Kapha: Se till att få daglig stimulans - variera dina rutiner, gör rejäl daglig motion- du behöver mer av denna vara samt mindre mat än de tidigare nämnda personligheterna (jogging, dans, badminton). Lyssna gärna på aktiv, pulserande musik eller lätta, snabba varierande tongångar som stimulerar till rörelse (särskilt under kaphatid på dygnet eller året eller av andra orsaker förhöjd kapha). Stig upp tidigt och gå till sängs sent - var rörlig. Håll dig varm. Ät varm, lätt mat samt varma, kryddiga drycker.

De bästa aromaoljorna har en lätt, stark, bitter, kärv/sträv karaktär och är varma och stimulerande (salvia, cederträ, myrra, kamfer, patchouli, kanel, eukalyptus) + upplyftande (apelsin, mandarin, bergamott).

Meditativ morgon

2009-10-16 @ 11:04:00 Permalink Diary Kommentarer (0) Trackbacks ()

Åh vad trött jag var i morse när jag vaknade. Gick upp som en sömngångare och gjorde frukost åt oss som vi som vanligt äter i sängen med tänt ljus. Jag tror min rara man var rätt trött också, för vi glömde att läsa ur våra böcker om den nya graviditetesveckan som jag är i. Nu är det vecka 34! Inte så fasligt långt kvar kanske?

När jag väl kommit så långt som till pendeltåget, som var maxfullt med folk, kom jag på att jag hade min i-pod med mig och lyssnade på en härlig CD - Silent Calling som är väldigt meditativ och vacker. Ibland har jag tur när jag mediterar och mitt huvud vill skapa drömliknande sekvenser åt mig. Jag mediterar på väldigt olika sätt. Alltifrån att bara vara i tystnaden och nuet, fri från tankar och känslor, till att verkligen uppmärksamt insupa varje detalj runt omkring mig, koncentrera mig på vad mina sinnen ger mig och i det bli mer närvarande i kroppen. Men sen ibland, inte särskilt ofta så spelas det upp som filmer i huvudet på mig som känns helt verkliga. Ungefär som när man drömmer och plötsligt blir medveten om det och kan vara med och styra själv.

Jag tror att denna film, eller dessa bilder kommer till mig för att kroppen behöver den "kemi" som de skapar åt mig. Det är ju så att hjärnan inte kan skilja på "verklighet" och fantasi och de fysiska reaktionerna blir de samma. Man brukar ofta ta citronexemplet. Om man blundar och tänker på en saftig gul citron, hur man skär den mitt itu, känner doften av den och till slut sätter tänderna i den, så reagerar smaklökarna på liknande sätt som om man verkligen hade gjort det. Tankens kraft. Det vattnas i munnen och drar i kinderna.

Så var det i morse på pendeltåget, jag fick en helt fantastisk meditativ film i mitt huvud. Jag skrev ner den i ett mail till Micke i morse och hoppas att han kan "åka samma väg" i sinnet om han vill. Om du vill prova eller öva din fantasi, utgå ifrån ett magiskt vackert ställe tex bilden nedan?! Se dig där ensam eller tillsammans med någon/ några som du väljer själv. Låt inte rationalitet sätta några gränser, utan tillåt vad som helst att hända. Vill du flyga så kan du flyga. Vill du kunna simma under vattnet och kunna andas, så gör det! Använd dina sinnen, frossa i dem. Föreställ dig vad du ser. Vad hör du? Hur känns vinden mot ditt ansikte? Vad säger din känsel? Hur smakar saker? Hur känner du dig mentalt? Känn de små sensationerna i kroppen och hur underbart det känns efteråt. ;)

Välkommen till Lilla Loppis blogg

2009-10-15 @ 20:24:19 Permalink Diary Kommentarer (1) Trackbacks ()

Välkommen hit!



Nu är hösten helt klart här och jag vill verkligen göra ett försök att lägga upp en blogg, där jag kan samla alla små projekt och inspirationer som dyker upp. Jag snöar in på olika saker och det skulle vara roligt att ha allt samlat.

Just nu är det andlighet, ayuruveda, hundar, bebisar (jag är gravid i 7 mån), självkänsla och utveckling. Om två veckor går jag hem på mammaledighet och inväntar med spänning den 26 november (då älsklingen förstås inte kommer exakt, men ändå). Kanske kommer jag då kunna blogga? Jag hoppas det! Jag och min man längtar efter den här lilla parveln som ligger och spjärnar, trycker, kickar och hickar i min mage. Vi har namnförslag på Saga om det blir en flicka och Tim om det blir en kille.

Jag njuter så av nuet och känner mig stark och lugn. Höstfärgerna är fortfarande fantastiska och generellt tycker jag att livet är bra fantastiskt.

Kram